Samverkan för kompetensförsörjning

Resinit erbjuder precisionsbearbetade komponenter och sammansatta produkter i polymer- och laminatmaterial till kunder inom branscher som medicinteknik, livsmedel, försvar och energi. Verksamheten finns i Västervik och är en del av XANOs affärsenhet Precision Technology. 

Precis som för många branschkollegor är en av Resinits utmaningar att hitta nya medarbetare med intresse och fallenhet för teknik. I Västervik har det under flera år saknats ett industritekniskt program på gymnasienivå. Det har därför inte funnits någon naturlig väg direkt från skolan till de tekniktjänster som Resinit behöver fylla. Tillsammans med lokala kollegor konstaterades att behovet av ett program med inriktning mot produktionsteknik var stort. Via ett aktivt samarbete med Teknikcollege har företagen i Västervik fått sin önskan uppfylld och Västerviks Gymnasium driver nu ett industritekniskt program. Utbildningen är treårig och innehåller minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).

När Stefan Bergh, produktionschef på Resinit, tog kontakt med skolan för att hitta en elev som passade för APL hos Resinit var Lovisa Andreassen den som matchade bäst. Lovisa gillar att jobba med detaljarbete och det fick hon tillfälle att göra på Resinit. Medicinteknikföretag utgör en dominerande kundgrupp och produkterna som tillverkas kräver små toleranser. ”Det praktiska är mitt favoritämne och jag gillar att gå från tanke till färdig produkt. Jag lär mig mer här på Resinit än i skolan", säger Lovisa. Hon fastnade för CNC-tekniken (Computer Numerical Control) och tycker att det industritekniska programmet har en viktig funktion att fylla i samhället.

”Kring kompetensförsörjning tänker vi självklart inte bara här och nu utan också långsiktigt”, säger Stefan Bergh. "Utöver bra utbildningar behöver det finnas en fungerande arbetsmarknad och det är viktigt med goda relationer till andra företag i samverkansgruppen. Via Teknikcollege har vi ett bra nätverk och möjligheter att påverka utvecklingen. Vi har sedan länge ett engagemang i Teknikcollege och från 2023 har vi dessutom tagit på oss ordförandeskapet”, fortsätter Stefan. "På så sätt får vi också en inblick i vad som händer i övriga regioner. Vi blir inspirerade av andra företag och kan göra utbildningen mer attraktiv genom att visa vad vi gör och hur vi bidrar i samhället. Visst kräver engagemanget en insats från vår sida men det här samarbetet är otroligt givande och vi får mycket tillbaka".

Om Teknikcollege

Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning och en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar.

Läs mer på webbplatsen https://teknikcollege.se/.

  Teknikcollege logo on blue.jpg